Çift Başlı Kartal

Çift Başlı Kartal - Sümer telkariÇift başlı kartal figürü; Anadolu'da ve Avrupa'da tarih böyunca birçok kültür tarafından kullanılagelmiş bir figürdür. Günümüzde bile bazı devletlerin bayraklarında, bazı şehirlerin armalarında hala kullanılmaktadır. Eski çağlarda ilk olarak Sümerler ve Hititlerde kullanılmıştır. Onlardan; Akadlara, Asurlulara, Sasanilere, Bizanslara ve Türklere geçer. Aynı zamanda: Hititlilerde, Büyük krallık döneminde: Hattuşa, Alacahöyük ve Yazılıkaya’da ki kabartmalarda, yine çift başlı kartal görülür.

Orta Asya da ise Şamanizm’e göre yer ile göğün arasındaki çelik kapıyı kartal tutar. Türkler, kılıç kabzalarında, çift başlı kartal figürü kullanmışlardır. Orta Asya’da çift başlı kartal nazarlık, tılsım, aydınlık ve güneş sembolü olarak işlenir. Sikkeler üzerinde ise bazı hükümdarlar arma-sembol, diğer bir kısım hükümdar ise hükmetme gücünü destekleyen, pekiştiren bir motif olarak kullanılmıştır. Artuklu sikkelerinde ve Anadolu’daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift kartal simgesi surlarda, cami ve medreselerde, saraylarda; koruyucu ve hakimiyet sembolü olarak ve kötü güçlerden koruyucu olarak kullanılmıştır.

Bu arada, çift kartal motifinin Bizanslılar tarafından da kullanıldığını görüyoruz. Bu motif, Bizans’ta devlet ve kilisenin, tek bedende, bir arada tutulup yönetildiğini simgelemekteydi. 14'üncü yüzyıldan itibaren Kutsal Roma-Cermen imparatorlarının hanedan arması, daha sonra ise Avrupa’da soyluluk simgesi olarak benimsenir. Alman, Avusturya-Macaristan ve Rusya imparatorluklarının devlet armalarında da kullanılır.

Çift başlı kartal motifi kullanılarak yapılmış ürünlerimize göz atın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.